top of page

tor. 24. aug.

|

Oslo Ladegård

Madrigal

I en liten gruppe av seks sangere presenterer JSB-Ensemble Oslo en rekke italienske madrigaler av Salvatore Sciarrino (*1947), Maddalena Casulana (ca. 1544-1590) og Vittoria/Raffaella Aleotti (ca. 1570- etter 1620).

Madrigal
Madrigal

Tid og sted

24. aug. 2023, 19:00 – 25. aug. 2023, 20:15

Oslo Ladegård, Oslo gate 13, 0192 Oslo, Norway

Om arrangementet

Billetter kjøpes her.

Fra midten av 1500-tallet, til operasjangeren overtok på 1600-tallet, holdt madrigalen plassen som den mest prestisjefylte verdslige musikkstil i Italia. En rekke komponister utgav store samlinger, og i dag er musikk av komponister som Monteverdi og Gesualdo standardrepertoar for en rekke vokalensembler. De tidlige madrigalene ble gjerne sunget av amatører, men gjennom sjangerens utvikling, der det ble skrevet stadig mer kompleks musikk, oppstod et behov for profesjonelle ensembler. Det er fra denne tiden vi kjenner de første profesjonelle, ikke-kirkelige vokalensemblene. På vårt program finnes musikk fra denne tiden, av komponistene Maddalena Casulana og Vittoria/Raffaele Aleotti, som for de fleste er helt ukjente, men som likevel er pionerer i musikkhistorien, som hadde suksess i sin samtid. Den gamle musikken ledsages av madrigaler fra vår samtid, av Salvatore Sciarrino.

Maddalena Casulana (ca. 1544-ca. 1590): Casulana var den første kvinnen i vestlig musikkhistorie, som fikk utgitt en hel samling av sin musikk. Hun skriver i en ekspressiv, tekstnær og sangbar stil, og minner om flere av sine samtidige.

Vittoria Aleotti (ca. 1575-etter 1620), sannsynligvis samme person som Raffaela Aleotti (ca. 1575-etter 1646): Vittoria og Raffaela Aleotti er sannsynligvis samme person, men de to kan være søstre. Det er utgitt musikk under begge navn, men kanskje har Vittoria skiftet navn til Raffaela etter at hun ble nonne. Hun fortsatte å skrive musikk i klosteret, og var vel ansett som både utøver og komponist i sin samtid.

Salvatore Sciarrino (1947-): Sciarrinos 12 Madrigali er, såvidt vi vet, aldri fremført i Norge. Sciarrino er en av nåtidens mest innflytelsesrike og mest fremførte komponister. Han har utviklet en helt egen vokalstil, gjennom omfattende og langvarig arbeid med opera og vokalmusikk.

Dele dette arrangementet

bottom of page